Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Το σχέδιο για... «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Την τεράστια και αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία του δημοσίου στη λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», στην περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση μέσω της δημιουργίας Οχήματος Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vechicle - SPV).

Με τη σύσταση του SPV, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προσπαθεί να καταρτίσει ένα ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει ακίνητα όπως οι ρημαγμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου (κλειστό Τάε Κβον Ντο κ.λπ.), το Ελληνικό και ο Άγιος Κοσμάς (ο διαγωνισμός σε εξέλιξη), το
συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης (επίσης σε διαδικασία πώλησης), η στοιχειωμένη έκταση των πρώην Αλυκών Αναβύσσου, καθώς και άλλα ακίνητα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Η ένταξη των ακινήτων στο SPV θα επιτρέψει την ταχύτερη αξιοποίηση, την παραχώρηση πακέτου ακινήτων προς μακροχρόνια μίσθωση και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε όλη την περιοχή, ώστε να υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον από επενδυτές. Ο σχεδιασμός συνδέεται με τις προβλέψεις του υπό έγκριση νέου ρυθμιστικού σχεδίου για την περίφημη στροφή της πόλης προς τη θάλασσα (η Αθήνα έχει το μεγαλύτερο θαλάσσιο μέτωπο μεταξύ των ευρωπαϊκών μητροπόλεων) και τη δημιουργία των πόλων πρασίνου στο φαληρικό μέτωπο και στην περιοχή του Ελληνικού.

Στην ίδια ζώνη βρίσκονται και δημόσια ακίνητα, που έχουν ήδη παραχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις σε ιδιωτικούς ομίλους, όπως οι μαρίνες Φαλήρου και Φλοίσβου, το συγκρότημα του πρώην Ξενία Λαγονησίου, οι ακτές της Βούλας, ακίνητα της Εκκλησίας όπως η έκταση της Βουλιαγμένης καθώς και καταπατημένες περιοχές.

Μπορεί στο Ελληνικό να προχωρά ο διαγωνισμός (αν και εκκρεμούν διοικητικές αποφάσεις προκειμένου να περάσει στη δεύτερη φάση), στο Φάληρο όμως και στην Ανάβυσσο οι εγκαταστάσεις ρημάζουν. Το σχέδιο για δημιουργία εκθεσιακού κέντρου στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο ναυαγεί, ενώ δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την τύχη των διπλανών ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Θετικά στον σχεδιασμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων επιδρά η δημιουργία της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και μεγάλου πάρκου 170.000 τ.μ., με κεφάλαια περί τα 600 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, στην ίδια περιοχή. Μόνο από τη συγκεκριμένη επένδυση εκτιμάται πως η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή θα ενισχυθεί κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Στον διαγωνισμό για το Ελληνικό μπορεί να υπήρξαν αντιδράσεις για την αποχώρηση του αμερικανού μεγιστάνα Ντ. Τραμπ, όμως φαίνεται πως παραμένουν στο παιχνίδι το Κατάρ (μέσω Qatari Diar), η ισραηλινή Elbit και η βρετανική London Regional Properties. Η έκταση περιλαμβάνει και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά, με ειδική πρόβλεψη για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Βουλή.
Στον Αστέρα Βουλιαγμένης, το ράλι της μετοχής συνδέθηκε με τις δηλώσεις στελεχών της Εθνικής Τράπεζας (που ελέγχει το 86% των μετοχών) περί σημαντικού ενδιαφέροντος κατά τη διαδικασία πώλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από αραβικούς, αμερικανικούς και άλλους ισχυρούς ομίλους. Κάποιοι το συνδέουν με αντίστοιχο σχέδιο που προωθεί η Εκκλησία της Ελλάδος σε κοντινό ακίνητο, το οποίο επίσης έχει προσελκύσει σοβαρό ενδιαφέρον.

Πρόσφατα, η εταιρεία διαχείρισης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος επικράτησε στον διαγωνισμό εκμίσθωσης για 40 χρόνια της παρακείμενης μαρίνας Βουλιαγμένης. Σημειώστε πως, παρά τη χαμηλή χρηματιστηριακή αξία της Αστήρ Παλάς, στελέχη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν πως η αξία της γης προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Ποσοστό περί το 35% της γης στον αυχένα της Βουλιαγμένης, επί της οποίας είναι χτισμένο το συγκρότημα του Αστέρα, ανήκει στο δημόσιο.

Στις Αλυκές Αναβύσσου εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων στην αξιοποίηση του ακινήτου, τμήματα έχουν επιστρέψει στους πρώην ιδιοκτήτες (νόμος προβλέπει πως απαλλοτριωθείσες εκτάσεις επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες αν μετά από 30 χρόνια δεν αξιοποιηθούν για τον σκοπό της απαλλοτρίωσης). Πρόκειται για έκταση 1.500 στρεμμάτων, από τα οποία τα 500 είναι χαρακτηρισμένα ως δημόσιο τουριστικό κτήμα, περί τα 500 είναι παραλία, ενώ τα υπόλοιπα 450 στρέμματα προήλθαν από την απαλλοτρίωση δεκάδων μεμονωμένων οικοπέδων που ανήκαν σε ιδιώτες την περίοδο της Χούντας. Αυτά ακριβώς καταφέρνουν να αποσπάσουν με προσφυγές οι πρώην ιδιοκτήτες.
Από τη δεκαετία του 1980 κυκλοφορούσαν σχέδια για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος, θεματικού πάρκου κ.λπ. στην περιοχή. Με την Ελλάδα στη δίνη της κρίσης, θεωρείται δύσκολη η αξιοποίηση του ακινήτου και γι' αυτό στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων επιχειρούν να το εντάξουν στον συνολικό σχεδιασμό για την παραλιακή ζώνη.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ-euro2day.gr 

makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...