Τρίτη 14 Μαΐου 2013

«Έχω ταυτίσει τη λέξη "Γερμανός" με τον "διάβολο"» (βίντεο)

Εκτενές ρεπορτάζ για τη σφαγή των Καλαβρύτων και τις γερμανικές αποζημιώσεις, φιλοξενεί το BBC, με τον τίτλο «Οι πολεμικές διεκδικήσεις χωρίζουν την Ελλάδα και τη Γερμανία»...

Σε ανταπόκριση από τα Καλάβρυτα, ο Mark Lowen, μεταφέρει την μαρτυρία του Δημήτριου Δημόπουλου, ενός από τους επιζήσαντες της μεγάλης σφαγής. Ο βρετανός ανταποκριτής θυμίζει πως στις 13 Δεκεμβρίου 1943 σημειώθηκε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: η σφαγή του ανδρικού πληθυσμού άνω των 12 ετών.


Εβδομήντα χρόνια μετά, η σφαγή των Καλαβρύτων είναι μία από εκείνες, οι

οποίες πυροδοτούν τις αντίστοιχες διεκδικήσεις της Ελλάδας.
Ο 83χρονος Δημήτριος Δημόπουλος του δείχνει το σχολείο που είχαν φυλακιστεί οι υπόλοιποι κάτοικοι των Καλαβρύτων και σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο. «Θυμάμαι ανθρώπους που φώναζαν, έκλαιγαν και προσεύχονταν», θυμάται ο κ. Δημόπουλος, εκφράζοντας την απαίτηση να πληρώσουν οι Γερμανοί για όσα έκαναν. «Έχω ταυτίσει τη λέξη "Γερμανός" με τον "διάβολο"», λέει.


Το δημοσίευμα φιλοξενεί σχετικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τονίζει, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση σε όσους Γερμανούς πολιτικούς λένε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ότι οι Έλληνες παίρνουν τα χρήματά τους».


Κάνοντας δε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων, αναφέρει πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψε τις απαιτήσεις αντιπροτείνοντας μεταρρυθμίσεις.


Στην παλιά εκκλησία στα Καλάβρυτα, το ρολόι έχει σταματήσει σε 34 λεπτά μετά τις δύο, τη στιγμή που το κτίριο πυρπολήθηκε εκείνη την μοιραία ημέρα. Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων παραμένει στις αναμνήσεις ενός τραγικού παρελθόντος, που δεν έχει ξεπεραστεί, καταλήγει το δημοσίευμα.


 


ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...